Μιχάλη Καραολή 91-93 Νέα Ιωνία
210-7648126 / 6946993501
taichiathens@gmail.com

Τάι Τσι Τσουάν

taichiathens

Το Τάι Τσι Τσουάν (tai chi chuan, taijiquan) αποτελεί μέρος της πλούσιας κουλτούρας της Κίνας εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Η κατά λέξη μετάφραση του είναι «μεγάλη μοναδική γροθιά» και είναι πολεμική τέχνη, αλλά είναι ταυτόχρονα και άσκηση για συγκέντρωση και υγεία. Το Τάι Τσι Τσουάν είναι μια τέχνη της οποίας οι αργές και απαλές κινήσεις κρύβουν αρκετή δύναμη και ζωντάνια. Όπως χαρακτηριστικά λέγεται: «βελόνα κρυμμένη μέσα στο βαμβάκι».

Η φιλοσοφία του στηρίζεται πάνω στις αρχές του γιν γιανγκ, στους νόμους των αντιθέσεων. Το Τάι Τσι συμβολίζει το γιν και γιανγκ ως ενότητα των αντίθετων δυνάμεων, που κυλούν αρμονικά η μια μέσα στην άλλη. Το Τάι Τσι Τσουάν είναι η μαχητική και σωματική ερμηνεία της φιλοσοφίας του Τάι Τσι. Είναι η μικροκοσμική αντανάκλαση του νόμου της φύσης με τον οποίο ο άνθρωπος χρειάζεται να συνεργαστεί και να αποδεχτεί.

Οι αργές και ήρεμες κινήσεις του συμβολίζουν τη δύναμη της ζωής που συνεχώς αλλάζει και κυλάει. Ο σταθερός ρυθμός επιτρέπει στο υποσυνείδητο να ησυχάσει και να συγκεντρωθεί. Για τους εκπαιδευόμενους σε αυτήν την τέχνη είναι αναγκαία η καθοδήγηση ενός καλού δασκάλου, και η συνεχής  εξάσκηση. Τα κύρια στυλ του Τάι Τσι Τσουάν είναι πέντε: το Τσεν, το Γιανγκ, το Γου-Χάο, το Γου και το Σουν. Το Γιανγκ στυλ αναπτύχθηκε στα μέσα του 1800μχ.

Η καθημερινή εξάσκησή του μπορεί να κρατήσει το σώμα σε μια καλή φυσική κατάσταση μέχρι τα βαθειά γεράματα. Ηρεμεί το νευρικό σύστημα, ανοίγει την αναπνοή και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Αυξάνει την αντοχή, καθαρίζει το νου και βοηθάει αποτελεσματικά σε προβλήματα μέσης, ώμων και αρθρώσεων.

Σαν πολεμική τέχνη μπορεί να καλλιεργήσει και να αυξήσει την υπομονή και την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και να δυναμώσει το σώμα βοηθώντας το να αποκτήσει υψηλού επιπέδου ικανότητες . Σήμερα το Γιανγκ στυλ είναι το πιο διαδεδομένο σε όλον τον κόσμο. Η μεγάλη φόρμα των 108 κινήσεων, τα σπαθιά, και οι διάφορες ασκήσεις δυο ατόμων συμπληρώνουν το σύστημα.

Ο Α.Σ. Τάι Τσι Τσουάν Αθήνας βρίσκεται υπό την αιγίδα του Dong Style International Taijiquan Association 

English