Μιχάλη Καραολή 91-93 Νέα Ιωνία
210-7648126 / 6946993501
taichiathens@gmail.com

Ύλη

taichiathens

Tai Chi Chuan

  • Yang Taijiquan : Μεγάλη παραδοσιακή φόρμα (108 κινήσεων) Yang.
  • Tui Shou (Χέρια που σπρώχνουν) : Ασκήσεις και τεχνικές αυτοάμυνας με δύο άτομα.
  • Dong Family Fast Set: (φόρμα με γρήγορες και αργές κινήσεις την οποία δημιούργησε ο Master Dong Ying Jie).
  • Sabre form (Dao) : Η φόρμα του κυρτού σπαθιού στυλ Yang.
  • Dong Hu Ling Dao: (φόρμα με κυρτό σπαθί την οποία δημιούργησε ο Master Dong Huling).
  • Sword form (Jian): Η φόρμα του ίσιου σπαθιού στυλ Yang.
  • Fajin Set: Η μεγάλη παραδοσιακή φόρμα Yang σε γρήγορο ρυθμό με Fajin (εκρηκτική δύναμη).

  • Two Person Set (Φόρμα Δυο Ατόμων): Το πρώτο μέρος της παραδοσιακής φόρμας ως προσχεδιασμένη μάχη.
  • Hao Taijiquan : Η παραδοσιακή φόρμα WU Hao όπως την έμαθε ο Grand Master Dong Ying Jie από τον Li Bao Yu, μαθητή του Hao Wei Ζhen (ιδρυτής του στυλ  Hao στη νότια Κίνα).
  • Simplyfied Taiji : Μικρής διάρκειας φόρμα Τάι τσι τσουάν που δημιούργησε ο Master Alex Dong Da De.

Qigong

Το Τσι Κονγκ είναι ειδικές παραδοσιακές Κινέζικες ασκήσεις που βοηθούν στην ανάπτυξη της ζωτικής ενέργειας (τσι). Το Τσι μπορεί να μεταφραστεί ως : αναπνοή, ενέργεια και το Κονγκ ως εξάσκηση η εκπαίδευση. περιλαμβάνει σετ απλών και ήπιων χαλαρωτικών ασκήσεων, με σκοπό την ενδυνάμωση των αρθρώσεων, την ενίσχυση του μυϊκού συστήματος και της ισορροπίας σώματος-νου.

ΤΑΪ ΤΣΙ ΤΣΙ ΚΟΝΓΚ ΤΩΝ 18 ΚΙΝΗΣΕΩΝ (SHIBASHI QIGONG)

Η ονομασία του είναι Τάι τσι-τσι κονγκ Σιμπασί (Σιμπασί σημαίνει 18 κινήσεις στα  κινέζικα) ή Τάι τσι-τσι κονγκ 18 κινήσεις και  είναι ένα από τα πιο δημοφιλή Τσι Κονγκ στον κόσμο.

Δημιουργήθηκε από τον Καθηγητή Lin Hou Sheng το 1979. Ο Καθηγητής  Lin είναι ένας  φημισμένος Μάστερ του Τσι Κονγκ, καθηγητής στο Κολλέγιο Κινέζικης Ιατρικής της Σανγκάης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για το τσι κονγκ στην Κίνα, καθώς και Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φυσικών Θεραπειών.

Τάι τσι-τσι κονγκ είναι 18 ασκήσεις που  βασίζονται στην φιλοσοφία του Τάι Τσι και εμπεριέχει κάποιες από τις πιο κύριες κινήσεις του Yang style Τάι Τσι Τσουάν. Δίνεται έμφαση στον συγχρονισμό των 18 κινήσεων με σωστές τεχνικές αναπνοής. Είναι μια απαλή, όμορφη και ρευστή σειρά ασκήσεων ευχάριστη στην εκτέλεση και πολύ χαλαρωτική.

Το Τάι τσι-τσι κονγκ  έχει σχεδιαστεί  για να βελτιώσει την γενική υγεία και  ευεξία του ασκούμενου. Οι απαλές κινήσεις και τεντώματα βελτιώνουν την  κυκλοφορία και την πέψη. Οι ασκήσεις του θώρακα με την ελεγχόμενη αναπνοή είναι καλές για  αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα. Η γενική επίδραση της άσκησης βοηθάει στο να ελαττώσει την νοητική , σωματική και μυϊκή ένταση. Αυτό το τσι κονγκ είναι πολύ αποτελεσματικό και εύκολο στην εκμάθηση. Πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι το εξασκούν  σε όλον τον κόσμο και θεωρείται σαν εθνική άσκηση υγείας και ευεξίας στην Κίνα, Μαλαισία και Ινδονησία.

ΛΙΑΝΚΟΝΓΚ (LIANGONG)

Το Liangong δημιουργήθηκε από τον χειροπράκτη και ειδικό στο Tui Na (είδος κινέζικου μασάζ) Zhuang Yuan Ming το 1945. Δημιούργησε αυτή την σειρά ασκήσεων που βασίζεται σε αρχαία κινέζικα συστήματα όπως το Dao Yin (ασκήσεις αναπνοής), Wuqinxi (το παιχνίδι των 5 ζώων), Baduanjin (8 θησαυροί) και Yinjinjing (μεταβολή  μυών και τενόντων).

Προσάρμοσε αυτές τις ασκήσεις έτσι ώστε να δουλεύουν με συστηματικό τρόπο συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Στο Liangong  χρησιμοποιούμε εναλλάξ τεχνικές τεντώματος και χαλάρωσης συνδυασμένες με αναπνοές. Το πλήρες σύστημα περιλαμβάνει 54 ασκήσεις. To Liangong βοηθάει στην ενδυνάμωση και την ευλυγισία των αρθρώσεων, των άκρων, πλάτης, μέσης, γοφών. Επίσης περιλαμβάνει αυτο-μασάζ και πιέσεις σε σημεία βελονισμού για την καταπολέμηση της νευρικότητας, της αϋπνίας, των ιλίγγων, της κόπωσης, των πονοκεφάλων, ενισχύει την καρδιά, το αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα, την όραση και τη φυσική μας κατάσταση.

ΤΣΙ ΚΟΝΓΚ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΓΙΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ( WU ZANGFU QIGONG)

Τα 5 γιν όργανα είναι μια σειρά πέντε κινήσεων σχεδιασμένη για να προωθήσει την κυκλοφορία του Τσι, ώστε να ενδυναμώσει και να ρυθμίσει τη λειτουργεία της σπλήνας, του πνεύμονα, των νεφρών, του συκωτιού και της καρδιάς, σύμφωνα με τη Θεωρία των Πέντε Στοιχείων της Κινέζικης Ιατρικής: τη Γη, το Μέταλλο, το Νερό και τη Φωτιά.

ΤΣΙ ΚΟΝΓΚ ΤΩΝ 8 ΖΩΩΝ (BA QIN XI QIGONG)

Ασκήσεις εμπνευσμένες από τέσσερα ζεύγη ζώων από τα οποία το ένα ζώο είναι γιν (της γης)  και το άλλο γιάνγκ (του αέρα).

Η Αρκούδα δοκιμάζει το μέλι
Ο Αετός ορμά στο θήραμα

Η Ιερή Χελώνα κολυμπά στην

Το μεγάλο Ροκ ανοίγει τα φτερά του

Ο μεγάλος Βόας στριφογυρίζει το σώμα του

Ο Λευκός Γερανός κτυπά τα φτερά του

Ο Πεινασμένος Τίγρης ορμάει στο θήραμα του

Ο Πράσινος Δράκος παίζει με το μαργαριτάρι

Εξασκεί την πρόθεση, το άνοιγμα της αναπνοής, την κίνηση, τον συντονισμό και την ευλυγισία της μέσης,

βοηθάει τα νεφρά, τις κλειδώσεις, τους τένοντες, τους ώμους, τους καρπούς και τους αγκώνες,
ενδυναμώνει τα χέρια και βοηθάει τον συντονισμό τους,
ενισχύει την ισορροπία, την ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης,
την εσωτερική δύναμη, τη  χοληδόχο κύστη, το ήπαρ
και ανοίγει τους μεσημβρινούς του σώματος.

ΤΟ ΤΣΙ ΚΟΝΓΚ ΤΩΝ 8 ΘΗΣΑΥΡΩΝ (BADUANJIN)

Baduanjin στην κυριολεξία σημαίνει «οχτώ κομμάτια μεταξιού» και ήταν και παραμένει μια πολύ διαδεδομένη άσκηση στην Κίνα.

Δημιουργός τους θεωρείται ο Yue Fei φημισμένος στρατηγός κατά τη Δυναστεία Sung (960-1279 μ.Χ.)

Σε ένα αρχαίο κινέζικο κείμενο με όνομα Dao Shu, εξηγείται σε μορφή ποιήματος ο σκοπός και ο τρόπος κάθε κίνησης. Οι ασκήσεις του διδάσκονταν στους στρατιώτες του ώστε να βελτιωθεί η υγεία, η αντοχή και οι πολεμικές τους ικανότητες.

Είναι πλέον από τις πιο δημοφιλείς ασκήσεις στον κόσμο.

Αυτές οι τεχνικές θεωρούνται ότι είναι δραστικές όχι μόνο για την θεραπεία κάποιων ασθενειών αλλά επίσης και για την πρόληψή τους.

Οι 8 Θησαυροί εξασκούνταν σαν μια αδιάσπαστη φόρμα και η κάθε άσκηση εκτελείτο 24 φορές πριν προχωρήσουν στη επόμενη.

ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΤΣΙ ΚΟΝΓΚ (FUNDAMENTAL QIGONG)

Το Θεμελιώδες Τσι Κόνγκ είναι ένα νέο Τσι Κονγκ το οποίο δημιούργησε ο Μάστερ Άλεξ Ντονγκ με σκοπό να νοιώσουν οι ασκούμενοι γρηγορότερα την ενέργεια στο Τάι Τσι Τσουάν. Εκτός αυτού το συγκεκριμένο Τσι Κονγκ βοηθάει πολύ στην υγεία και στην ενδυνάμωση του σώματος. Αποτελείται από τρεις σειρές ασκήσεων.

ΤΟ ΤΣΙ ΚΟΝΓΚ ΤΟΥ ΤΙΓΡΗ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ (HU LING QIGONG)

Αυτό το Τσι Κονγκ το δημιούργησε ο Grand Master Dong Hu Ling και αποτελείται από δέκα στατικές ασκήσεις της παραδοσιακής μεγάλης φόρμας της οικογένειας Γιανγκ.

HARD QIGONG

Τσι Κονγκ ενδυνάμωσης (Neigong) της οικογένειας Dong. Αποτελείται από εννέα στατικές ασκήσεις.

PENG LU JI AN

Αποτελείται από τις τέσσερεις βασικές τεχνικές του Ταί Τσι Τσουάν (αποκρούω, διώχνω και υποχωρώ, πιέζω, σπρώχνω και εκτελείται κυκλικά σε μορφή μικρής σειράς επαναλαμβανόμενων κινήσεων.


Ο Α.Σ. Τάι Τσι Τσουάν Αθήνας βρίσκεται υπό την αιγίδα του Dong Style International Taijiquan Association 

English